Kem Kursus Pengurusan Organisasi 2.0

Penat, yes memang penat gila sebab baru balik dari kem di Pulau Pangkor. Kem ni sebenarnya untuk ahli jawatankuasa persatuan, dan aku sebenarnya bidan terjun je. Tak pernah2 aku join persatuan Aspirasi Budaya, last2 terpilih untuk ke Pulau Pangkor sebab nak cukupkan orang. Dan yang paling sedih, aku kena kekal dalam persatuan tu untuk sem depan. Tapi takpelah, boleh dapat experience baru kan. Walaupun jadual program tidak pack tapi penatnya tetap ada. Another good experience for me, sebab dapat melancong walaupun sekejap ke Pulau Pangkor. Aktiviti yang paling best kat sana ialah snorkeling. First time aku snorkeling dan yang paling aku excited ialah dapat bagi makan dekat ikan dalam laut. Bahagia. Luka2 kat tapak kaki tak payah tanya la, sebab memang ade . hehehe. Batu karang tu dah macam apa, tajam gila. Ramai yang luka kat tapak kaki. Dan nasib baik aku pakai stoking time nak snorkeling so kaki aku takde la luka2. Dan yang paling parah, lepas bahagia bersnorkeling, muka kami burn teruk. Masing2 dah bertukar jadi negro.

Cerita pasal pengangkutan, kat sana van2 untuk angkut pelancong semua warna pink. Pelikkan? ye memang pelik. Tak pernah pulak aku tengok semua van warna pink.

Kesimpulan untuk trip kali ni, ape yang aku perasan sepanjang kem tu ialah bonding antara sesama sendiri. Walaupun berbeza persatuan, bonding kami amat rapat dah macam adik beradik. Gonna miss this moment.

img_20161115_150506
van warna pink !!!
img-20161111-wa0005-1
Persatuan Aspirasi Budaya
img-20161112-wa0021
Sunset
img-20161113-wa0004
Snorkeling

 

Advertisements

Tertipu or kena tipu?

Masa pergi trip ke Kelantan and Terengganu untuk program Kembara Citra Timur, ramai yang kena tipu. Ceritanya macam ni, malam tu tuan guest house kitorang ada sediakan supper. Ada orang cakap tuan guest house ada sediakan bubur asyura. Saya dah tahu macam mana rupa bubur asyura di Kelantan sebab ianya sama macam di Terengganu cuma di tempat saya, Terengganu dia ada tambah aksesori telur dadar, agar2 dan kelapa goreng. Nak dijadikan cerita, kami semua malas nak keluar pergi ambil, jadi kami kirim dekat orang minta ambilkan. Housemates saya semua punya la excited dengar bubur asyura. Dia  dah dapat bayangkan macam mana bubur asyura macam tempat dia. Hahahahahaha. Dia tak tahu yang lain tempat lain bubur asyuranya. Jadi sampai je bubur tu, diorang semua terkejut. Hahahahahaha. Saya tanya kenapa? Diorang cakap ni ke bubur asyuranya? Saya jawab ye la, kat kelantan macam ni la bubur asyuranya. Diorang terkejut tengok rupa bubur asyura di Kelantan. Saya tahu rupanya buruk tapi sedap la. Siapa yang tak try tu memang rugi la (kesimpulannya, satu pinggan yang diorang ambil tu habis saya dan leonna je yang makan)…Last sekali saya nak cakap, kesian korang. Kena tipu. Moral of the story, don’t expect too much on things that we do not know yet.

So kat sini saya nak belanja gambar perbezaan bubur asyura Johor, Terengganu dan Kelantan.

jhr
Bubur Asyura Johor
kltn
Bubur Asyura Kelantan
trg
Bubur Asyura Terengganu

Discussion : Camera Angles and Shots

  1. Define the meaning of aperture, shutter speed, ISO, and depth of field (DOF)

 

Aperture is referred to the lens diaphragm opening inside a photographic lens. In a simple word, aperture can be consider as the hole within a lens, which the light enter the camera body. Every camera that we know today is designed like human eyes. The cornea in our eyes is like the front element of a lens – it gathers all external light, then bends it and passes it to the iris.

Shutter speed, also known as “exposure time”. Shutter speed can be defined as length of time a camera shutter is open to expose the light enter the camera sensor. Shutter speed is a measurement of the time the shutter is open, it is shown in seconds or fractions of a second: 1 s, 1/2 s, 1/4 s, 1/250 s, 1/ 500 s, and others.

ISO can be defined as the level of sensitivity of our camera to available light. The lower the ISO number, the less sensitive it is to the light, while the higher of ISO number, it will increases the sensitivity of our camera. The component within your camera that can change sensitivity is called “image sensor” or simply “sensor”. It is the most important and most expensive part of a camera and it is responsible for gathering light and transforming it into an image

Depth of Field (DOF) can be defined as the area that stretches in front of and behind the focus point that are still sharp.

 

2. Differentiate the purpose of camera angles and shots.
Camera angles Shots
Camera angles affect how we perceive it. The more extreme the angle, the more symbolic and heavily-loaded the shot. Whereas camera shot direct who and what we see.

 

http://www.mir.com.my/rb/photography/fototech/apershutter/aperture.htm

https://photographylife.com/what-is-shutter-speed-in-photography

http://imaging.nikon.com/lineup/dslr/basics/04/03.htm

https://photographylife.com/what-is-iso-in-photography

http://www.techradar.com/how-to/photography-video-capture/cameras/what-is-depth-of-field-how-aperture-focal-length-and-focus-control-sharpness-1320959

Miss

This slideshow requires JavaScript.

 

Miss,

I miss this place so much, the place where i can feel freedom and relaxed. I am the nature lover. This place will remind me about my family especially my beloved dad. My family would prefer the place like this when we go outing. Some family would prefer go to the shopping mall when outing, but my family is not. Why I love the nature so much? maybe it was by my dad. Why? because my dad work as forest ranger. He love his job very much. He love when he get chance go to the outstation. Because when he go to the outstation, he will spend the night in the jungle. He will feel closed with the nature. So that is why my dad love his job. When I return home, my dad will bring me to the place like this. I miss the place like this. Can’t wait until mid semester to return home. I miss my family so much.

sedih_zps744e4daa

 

Wanted

First time dapat jadi muka wanted Uitm, did not expect alasan yang x logik dapat jadi muka wanted. Gara2 x attend program amanat dekan. Sebelum ni ok je kot x attend x kena panggil. The things that most annoying is akta yang tak attend program universiti kena denda “muncul” tiba2. Eh boleh eh macam tu? . But nevermind this can be the lesson for me. K fine

IMG-20161026-WA0002.jpg